78210

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 31. 3. 2006
Re: kvaseni cukru

Da se to presne spocitat podle chemicke rovnice kvaseni cukru (sacharozy).
Je to ale jen nejvyssi mozne teoreticke mnozstvi, protoze v praxi je to
jinak.
Rada biologickych okolnosti vede k tomu, ze kvasinky veskery cukr nezkvasi.
Casto umrou z upracovani driv chudery.

Co ty otazniky v subjektu?

D. Helmut

--- Original Nachricht ---
Absender: Michal
Datum: 30.03.2006 19:08
> Pokusim se odpovedet na dotaz kolik je potreba cukru na vyrobu 1 litru 40%
> alkoholu. Nejdrive si prepocitame kolik to je litru 100% alkoholu, to by
> melo byt podle trojclenky = 1*40/100 = 0,4litru 100% alkoholu. Pak bysme si
> vypocitali, kolik je 0,4 litru etanolu, kilogramu ethanolu. (hustota
> ethanolu je asi 0,8 g/ml;kg/l), tak tedy hmotnost bude objem krat hustota
> =0,4*0,8= 0,32kg.
> Pri kvaseni cukru na ethanol je bilance asi takova, ze z jednoho kg cukru
> vznikne 0,5 kg ehanolu + 0,5 kg oxidu uhliciteho, potom tedy mnozstvi cukru
> na 0,32 kg ethanolu by melo byt dvakrat vetsi, tedy 0,64 kg cukru.
> (je ale nutno jeste mozna uvazit nejake mnozstvi cukru ktere se spotrebuje
> na rust kvasinek a jejich existenci, a take, ze cukr neni 100%, ale
> obsahuje mozna do 2% vody (nevim to presne)). Taky je asi dobry vzit v
> uvahu, ze kvasny roztok nemusi byt dokvasen do nuloveho obsahu cukru, a
> taky vzit mozna jeste nejake ztraty pri odparu pri kvaseni, a pak pri
> destilaci.
> Nakonec asi teda uvazovat ze na 1 litr 40% ethanolu bude potreba asi kolem
> 0,7kg cukru (coz by uvazovalo asi 9% cukru nevyuziteho na ethanol)
>
> S pozdravem Michal
> PS: Snad sem neplacal nejaky hlouposti, prosim dalsi ucastniky konference o
> pripadne opraveni. Dekuji
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15569


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
P.K. (195.39.10.34) --- 31. 3. 2006
Re: kvaseni cukru

děkuji všem co počítali.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15583


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu